maanantai 15. syyskuuta 2008

Uskonnon voima

Ihminen, joka tietää että on olemassa jotakin hänen itsensä yläpuolella, on onnellisempi ja vahvempi kuin ihminen, joka tietää olevansa kaiken mitta. Ihmisyhteisö, joka muodostuu ihmisistä, jotka tietävät että on olemassa jotain heidän itsensä yläpuolella, on vahvempi kuin ihmisryhmä, jonka jäsenet tietävät olevansa kaiken mitta. Uskonto motivoi ihmisiä tietynasteiseen uhrautumiseen perheensä, kansansa ja isänmaansa hyväksi.Uskonto mahdollistaa tehokkaan yhteistyön ihmisten kesken, sanoo uskontotieteilijä Scott Atran. Samalla teknologisella tasolla olevien ihmisyhteisöjen kilpailu päättyy yleensä sen yhteisön voittoon, jonka jäsenet kykenevät ainakin jossain määrin uhrautumaan ryhmänsä hyväksi, sanoo Charles Darwin.

Uskonto tai patriotismi ei alista automaattisesti ihmistä kollektiiville, vaikka jotkut uskonnot näin tietysti tekevätkin. Uskonnollisuus sai aikoinaan ihmiset pakenemaan tyrannian Euroopasta Amerikkaan ja luomaan maailman vapaimman maan. Uskonnollisuus tai patriotismi estää ihmisiä ajautumasta täydelliseen hedonismiin, mitä individualismi puhtaassa muodossaan useimmiten aina on.

Historioitsija Alexis de Tocqueville toteaa Amerikan kuvauksessaan, että uskonnollisuuden säilyttäminen on ollut oleellista amerikkalaiselle vapaalle ihmiselle: Tasa-arvo, mikä tuo maailmalle suuria etuja, kuitenkin yleensä eristää ihmiset toisistaan ja panee ihmiset keskittymään omaan itseensä ja tekee ihmisestä materialistin... Uskonnolliset kansat ovat luonnostaan vahvoja, ... on tärkeää että ihminen säilyttää uskonnollisuutensa kun tasa-arvo etenee...

Eurooppa on heikko, koska uskonnollisuus on menettänyt Euroopassa merkityksensä. USA on vahvempi koska USA:ssa yhdistyy sekä liberalismi että uskonnollisuus.

Lähde: "Edge, What makes people vote republicans", Jonathan Haidt
Lähetä kommentti