lauantai 6. syyskuuta 2008

Suomalaisten negatiivisuus - osa 1

Kansankokonaisuus kirjoitti suomalaisten negatiivisuudesta aikoinaan näin:

"Paavo Ruotsalainen totesi aikoinaan että elämä on murhehuone johon Vapahtaja-vainaa joskus tuo hetkellisen armon vilauksen. Suomalaisen kulttuurin parhaimmisto on aina tiennyt että elämä on onnetonta ja ahdistuneisuus on luovan ihmisen osa. Kari Hotakainen totesi muutama viikko sitten että huono itsetunto ja syyllisyys ovat valtava voimavara kirjailijalle.

Kauan suomalaiset ovat tienneet että amerikkalaisten ja ruotsalaisten positiivisuudessa on jotain mätää - ihmisen ei kuulu olla positiivinen. Itku pitkästä ilosta ! Mollimusiikki on parempaa kuin ruotsalaisten duurimusiikki.

Viime vuosikymmeninä kaikenlaiset Esa Saariset ovat hymyssä suin esittäneet positiivisuuden ilosanomaa. Ainakin keski-ikäistä miestä tuollainen ällöttää. Tietäähän sen että ei tuollaisesta hyvää seuraa. Joku turkulainen ravintoloitsija - Turkuhan on suomalaisen negatiivisuuden uljas pääkaupunki - totesikin että vielä pitkään sen jälkeen kun Esa Saarinen on jo alkanut kasvaa koiranputkea, turkulainen negatiivisuus elää ja voi hyvin.
"

Minusta suomalaisten negatiivisuus on fakta. Sitä on aika alkaa käsitellä analyyttisesti - ilman että se nähdään puhtaasti pahana tai hyvänä asiana.


Suomalaiset suhtautuvat negatiivisesti venäläisiin ja amerikkalaisiin, mustalaisiin, mustiin ja muslimeihin. Nuoret suvaitsevaiset suomalaiset halveksivat vanhempien ryssänvihaa ja suhtautuvat sen sijaan negatiivisesti suomalaisiin (ja amerikkalaisiin). Mm. suomalainen perusruoka on negatiivisten suvaitsevaisten ihmisten mielestä kauhistus.

Omiin suuntautuva negatiivisuus on negatiivisuuden korkein muoto. Rosa Meriläinen vaatii Suomen väestön vaihtamista. Rosa Meriläinen onkin ehkä Suomen negatiivisin ihminen.

Suvaitsevainen suomalainen tietää, että roduissa ei ole eroja ja hän suhtautuukin negatiivisesti siihen, että suomalaiset ovat maailman pahimpia rasisteja. Tarja Halosen äänestäjä suhtautuu negatiivisesti poliitikkoihin ja yleensä herroihin ja ihailee Halosta joka nöyryyttää poliitikkoja.

Negatiivisimpia suomalaisia ovat ne, jotka jatkuvasti valittavat että suomalaiset ovat negatiivisia.


Negatiivisuus on nimittäin usein kuitenkin myös voimavara - negatiivisuus ei ole pelkästään negatiivinen asia vaan usein myös positiivinen asia. Kansankokonaisuus antaa esimerkin:

Würtburgin yliopiston tilastotieteilijä Elart von Collanin mukaan PISA-testi ... ei kerro suomalaisen koulujärjestelmän vahvuuksista, vaan siitä yhteiskunnallisten ilmiöiden summasta, jossa suomalaislapset osallistuvat kokeeseen.

Yksi esimerkki tästä on suomalaisten suhtautuminen ulkomaalaisiin. Darmstadtin yliopiston tutkija Horst Entof vertaili PISA- tuloksia ulkomaalaispolitiikkaan. Korrelaatio on vahva. Mitä nuivempi maa on maahanmuuttajia kohtaan, sen parempia PISA-tuloksia se voi odottaa.

Myös maahanmuuttajiin suopeasti suhtautuvien maiden välillä on eroja. Jos maassa on paljon ulkomaista syntyperää olevia, mutta heidät on päästetty maahan tiukan seulonnan jälkeen (Kanadan malli), he pärjäävät paremmin kuin maat, joissa ei ole tiukkaa seulontaa (Saksan malli). Parhaiten pärjäävät maat, jotka eivät juuri rajojansa avaa (Suomen malli).

Ei kommentteja: