torstai 25. syyskuuta 2008

Internet-valvontaa tarvitaan

Kolme Internet-asiantuntijaa toteaa tänään HS:ssä:

"Ei vika ole verkossa vaan niissä ihmisissä, jotka eivät ymmärrä verkon merkitystä nuorille. Miksi kukaan ei kysy esimerkiksi tosi-tv:n roolista? Tässä on kyse laajemmasta medianäkyvyyden tavoittelusta." (Mikko Salasuo, dosentti, Nuorisotutkimusverkosto)

"Sukupolvien välillä on digitaalinen kuilu, jonka yli moni ei ole edes kiinnostunut katsomaan. Jos lähdetään kontrollin ja valvonnan tielle, kuilu vain levenee.", (Frans Mäyrä, digitaalisen kulttuurin professori, Tampereen yliopisto)

"Verkon sijaan pitäisi keskittyä huomattavasti suurempiin yhteiskunnallisiin asioihin, kuten mielenterveystyöhön.", (KooPee Hiltunen, asiamies, Suomen Pelinkehittäjät ry)

Esitetyt mielipiteet ovat toki muodikkaita ja myyviä, mutta todellisuuden kanssa niillä on vähän tekemistä. Mielipiteet muistuttavat niitä 60-lukulaisia argumentaatioita, joilla pornon vapautta perusteltiin, tai niitä argumentaatioita joilla alkoholin myynnin vapauttamista perusteltiin: Kun kontrolli lopetetaan, ihmiset muuttuvat vastuuntuntoisiksi.

Väite on ristiriidassa tieteellisen ihmiskuvan kanssa: ihmisten välinen yhteistoiminta perustuu oleelliselta osin kontrolliin.

Kirjoitin aiemmassa postauksessa:

Ihmisyhteisö ei toimi ilman kontrollia (regulation). Pienissä yhteisöissä kontrolli perustuu vertaisvalvontaan joka on ihmisluontoon koodattu tapa hoitaa kontrolli. Vertaisvalvonta ei kuitenkaan riitä suurille yhteisöille vaan suurten yhteisöjen on keksittävä institituutiot, johon kontrollointi perustuu. Tai itse asiassa monta instituutiota. ..., poliisi, armeija, perustuslaki tms.

Internet-valvontaa tarvitaan - on syytä seurata terrorismia ja koulumurhia ihailevia tai jopa terrorismiin ja koulumurhiin yllyttäviä sivustoja ja Internet-yhteisöjä.

Tutkija Mika Aaltola romuttaa varsinkin Koo Pee Hiltusen ajatuksen että mielenterveystyö olisi vastaus:

"Koulusurmat on nähtävä yhtenä polittisen väkivallan muotona, jotta niitä voidaan tarkastella kokonaisvaltaisesti. Samalla todellisia uhkia ja väkivallan taustalla olevia tekijöitä voidaan tunnistaa.

Ideologisesti motivoituneen poliittisen väkivallan muodot ovat muuttumassa maailman verkostoituessa. Uudenlaiset väkivallan muodot, niihin liittyvä uusimuotoinen ideologisuus ja antisivilisaatioliikkeet ovat pesiytyneet jo Suomeenkin eivätkä esimerkiksi kouluterveydenhuollon kaltaiset toimet pysty taltuttamaan niitä.

Todennäköisyys, että Myyrmannin ja Jokelan kaltaiset teot toistuvat, kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän niitä on."


Outoa tällä hetkellä Suomessa harjoitettavassa Internet-valvonnassa on minusta se, että valvonta keskittyy vaarallisten murhia ihannoivien yhteisöjen valvonnan sijasta kansan etua ajavien tosinajattelijoiden kuten Mikko Ellilän kirjoitusten seurantaan. Väestön laatua ajavat ihmiset eivät ole mikään riski katujen turvallisuudella vaan ainoastaan vallanpitäjille.

Ellilän, Halla-ahon yms. seurantaan käytetyt varat ovat poissa murhaajien seurantaan käytetyistä rahoista. Valtiovalta on jakanut resurssit niin, että ihmisten turvallisuutta uhkaavien ryhmien valvontaan ei ole hellinnyt resursseja.

Seuraukset ovat tiedossa.

Lisäys - lukekaapa Ellilän postaus aiheesta.

Ei kommentteja: