maanantai 15. syyskuuta 2008

Uskonnon voima

Ihminen, joka tietää että on olemassa jotakin hänen itsensä yläpuolella, on onnellisempi ja vahvempi kuin ihminen, joka tietää olevansa kaiken mitta. Ihmisyhteisö, joka muodostuu ihmisistä, jotka tietävät että on olemassa jotain heidän itsensä yläpuolella, on vahvempi kuin ihmisryhmä, jonka jäsenet tietävät olevansa kaiken mitta. Uskonto motivoi ihmisiä tietynasteiseen uhrautumiseen perheensä, kansansa ja isänmaansa hyväksi.



Uskonto mahdollistaa tehokkaan yhteistyön ihmisten kesken, sanoo uskontotieteilijä Scott Atran. Samalla teknologisella tasolla olevien ihmisyhteisöjen kilpailu päättyy yleensä sen yhteisön voittoon, jonka jäsenet kykenevät ainakin jossain määrin uhrautumaan ryhmänsä hyväksi, sanoo Charles Darwin.

Uskonto tai patriotismi ei alista automaattisesti ihmistä kollektiiville, vaikka jotkut uskonnot näin tietysti tekevätkin. Uskonnollisuus sai aikoinaan ihmiset pakenemaan tyrannian Euroopasta Amerikkaan ja luomaan maailman vapaimman maan. Uskonnollisuus tai patriotismi estää ihmisiä ajautumasta täydelliseen hedonismiin, mitä individualismi puhtaassa muodossaan useimmiten aina on.

Historioitsija Alexis de Tocqueville toteaa Amerikan kuvauksessaan, että uskonnollisuuden säilyttäminen on ollut oleellista amerikkalaiselle vapaalle ihmiselle: Tasa-arvo, mikä tuo maailmalle suuria etuja, kuitenkin yleensä eristää ihmiset toisistaan ja panee ihmiset keskittymään omaan itseensä ja tekee ihmisestä materialistin... Uskonnolliset kansat ovat luonnostaan vahvoja, ... on tärkeää että ihminen säilyttää uskonnollisuutensa kun tasa-arvo etenee...

Eurooppa on heikko, koska uskonnollisuus on menettänyt Euroopassa merkityksensä. USA on vahvempi koska USA:ssa yhdistyy sekä liberalismi että uskonnollisuus.

Lähde: "Edge, What makes people vote republicans", Jonathan Haidt

4 kommenttia:

Valkea kirjoitti...

Noinhan se on. Mutta kyllä perinteinen Usa, josta Usan saavutukset kumpuavat, oli konservatiivinen ja uskonnollinen.

Vasarahammer kirjoitti...

Sekularismi on Yhdysvaltojen perustuslaissa määritelty seuraavasti:

" no religious Test shall ever be required as a Qualification to any Office or public Trust under the United States."

Osa uskonnottomista kuvittelee, että tuo tarkoittaa samaa kuin uskonnottomuus. Tulkinta on kuitenkin väärä.

Läheskään kaikki ateistit eivät ole yhtä fiksuja kuin oheisen artikkelin kirjoittaja.

Dawkins vs. God

IDA kirjoitti...

"Mutta kyllä perinteinen Usa, josta Usan saavutukset kumpuavat, oli konservatiivinen ja uskonnollinen."

Sen hallintomuoto on kuitenkin aina ollut jonkin tasoinen liberaali demokratia. Liberaalilla demokratialla ei tarkoiteta samaa, kuin liberaalilla jenkkien poliittisessa väännössä. Hyvin monet konservatiivit ovat olleet klassisen liberalismin ja siihen pohjaavien aatteiden kannattajia.

Anonyymi kirjoitti...

Jos amerikkalainen uskonnollisuus olisi ollut sellaista "konservatiivista konservatiivisuutta" kuin esimerkiksi iranilainen niin ei siitä niin paljon hyötyä olisi ollut. Mutta kun se on ollut "liberaalia konservatiivisuutta", jossa yksilön aloitteellisuus on yhdistynyt uskonnollisuuteen niin se on ollut hyvä asia.

Liberaalilla konservatiivisuudella tarkoitan vaikka protestanttisten tai juutalaisten kauppiaiden uskonnollisuutta 1600-luvun Euroopassa:

Puritaanit ja kalvinistit jotka olivat ahdasmielisen konservatiivisia loivat Harvardin yliopiston, Geneven yliopiston, loivat kukoistavan kapitalistisen Geneven kaupunkivaltion ja Massachusetts Bay kolonian.