maanantai 2. helmikuuta 2009

Seksuaalinen markkina-arvo ja Marx

Marxin kaasaantumisteorian mukaan kapitalismissa varallisuus kasaantuu rikkaille ja köyhälistö kurjistuu. Asiantilan korjaamiseksi tarvitaan vallankumous.

Marxin ennuste ei ole osoittautunut oikeaksi. Kapitalismin historia ei ole varmasti ollut jatkuvaa köyhälistön kurjistumista ja varakkkuuden kasautumista rikkaille.

Toisaalta sekään innokkaimpien markkinatalouden kannattajien kuvitelma, että kapitalismi koko ajan parantaisi enemmistön hyvinvointia ei ole osoittautunut realistiseksi. Hyvä esimerkki on nyky-Venäjä.

Tai miksei yhtä hyvin seksuaalisen "varallisuuden" jakaantuminen lännessä ?

Timo Hännikäinen on kirjoittanut seksuaalipoliittisen pamfletin Ilman, joka tarkastelee nykyaikaa 1960-luvun seksuaalisen vallankumouksen perillisenä.

Kumous on johtanut piinkovaan seksuaaliseen kilpailuun, jossa jotkut rakastelevat päivittäin, toiset muutaman kerran elämässään, kolmannet eivät koskaan. Seksittömät ovat seksuaalisen liberalismin syrjäytyneitä, jotka eivät tavoita median tyrkyttämiä aistinautintoja.

Seksuaalisesti syrjäytyneiltä puuttuvat vastarin­nan keinotkin vielä täydellisemmin kuin työttömil­tä. Seksiä voivat käyttää vallan välineinä vain ne, jotka ovat seksuaalisesti haluttuja, kuten Lysistrate -näytelmän ateenattaret.

Millaista olisi puuttees­sa elävien kansalaistottelemattomuus ja terrorismi? Uhkaisivatko he kastroida itsensä julkisesti, ellei pe­rustettaisi valtion rahoittamia bordelleja ?


Mielenkiintoinen kysymys.

Katso myös Ihmissuhde-blogin postaus aiheesta.

3 kommenttia:

dudivie kirjoitti...

Eilen tuota mietin, mutten enöö muista miten se meni. ai joo se liittyi maahanmuuttajiin, ettei oikeesti ole kysymys työstä vaan geeneistä..

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta sekään innokkaimpien markkinatalouden kannattajien kuvitelma, että kapitalismi koko ajan parantaisi enemmistön hyvinvointia ei ole osoittautunut realistiseksi. Hyvä esimerkki on nyky-Venäjä.

Miksi et samaan hengenvetoon sano: nyky-Yhdysvallat?

Jukka Aakula kirjoitti...

Miksi pitäisi.

En ole vasemmistointellektuelli eikä minulla ole tarvetta osoittaa "kuuluvani fiksujen joukkoon" koko ajan amerikkalaisia haukkumalla.