sunnuntai 10. elokuuta 2008

Venäjän kunnia

Venäjä ei ehkä ole varsinainen kunnian kulttuuri, mutta niille ihmisille, jotka tänään ovat Venäjällä vallassa, kunnialla on suuri merkitys.

Venäjän ja Putinin kunnia koki pahan kolauksen, kun Venäjä epäonnistui estämään Serbian silpomisen ja Kosovon itsenäisyyden. Erityisen häpeällistä tämä Venäjän kyvyttömyys oli, koska Serbia luotti Venäjän apuun.

Vaikka Venäjä perustelee toimiaan Etelä-Ossetiassa venäläisten siviilien turvallisuudella, kyseessä lienee suuressa määrin Venäjän kunnian palautus.

EU:n sekaantuminen Kosovon tilanteeseen loi lisäksi eräänlaisen ennakkotapauksen, joka antaa myös kansainvälisen oikeuden näkökulmasta Venäjälle perusteen toimia Etelä-Ossetiassa.

Nato ja EU menetti tietysti kunniansa georgialaisten silmissä, mutta käsite lienee vieras ainakin useimmille EU-poliitikoille.

Huomautus

Tämä kirjoitus ei ota kantaa Venäjän tai Georgian toimien moraaliseen oikeutukseen tai siihen onko kunnian käsite "tätä päivää" vai "hullujen hommaa". Varmasti kunnian käsite on tätä päivää ainakin siinä mielessä, että kunnialla on suuri merkitys monessa kulttuurissa.

Ei kommentteja: